6 tipp a romantikus, vintage hálószoba kialakításához

KategóriaSzűrő
 
 
 
 
 

6 tipp a romantikus, vintage hálószoba kialakításához

2019.01.17 [14:18]

Romantikus, lakályos és elegáns. Ön is vágyódik egy vintage stílusú hálószoba után? A szoba berendezésekor nem árt az óvatosság. A vintage stílusnak meg vannak a maga szabályai és alapelvei, melyeket ajánlatos betartani. Most megmutatjuk Önöknek, melyek azok.  

Kezdetben a vintage szó nem állt semmilyen kapcsolatban a beltéri dizájnnal. Ezt a jelzőt a legkiválóbb minőségű borok évjárata viselte. Csak később kezdtük átvitt értelemben használni az öreg és jó dolgok megnevezésére.  

Manapság a vintage egy rendkívüli, közkedvelt trend, ami a régmúlt évek illatát, lágy pasztell színeket, természetes alapanyagokat és virágos mintákat csempész be a háztartásokba. Ha így képzeli el álmai birodalmát, ne hagyja magát rábeszélni arra, hogy érdemes a családtagoktól kapott fölösleges bútorokkal berendezni a lakást. Nem minden vintage, ami öreg.  

Mi a különbség a vintage és a retró között?

Sok ember az enteriőr berendezése során eltéveszti a kívánt stílust. A leggyakoribb ilyen hiba a retró és a vintage stílus összeolvadása. Annak ellenére, hogy mind a kettő a múltból merít, sokban eltérnek egymástól, és teljesen egyediek.

A retró stílus elsősorban az 50-es és 70-es évekből merít inspirációt. Tipikus retró jellemzőnek számítanak az élénk színek, elsősorban a zöld, a sárga, a barna, a fekete és a piros. A bútor és a kiegészítők alapanyaga a fa, a műanyag vagy a vinil.  

Ezzel ellentétben a vintage stílus még régebbre tekint vissza. Példaként a 20-as és 60-as évek szolgálnak. A beltérben lágy színek uralkodnak, mint például a bézs, szürke vagy a krémszín. Lehet felújított bútort használni, de jó, ha érezni lehet belőle a régmúlt idők illatát. A hangsúly a természetes alapanyagokon van helyezve – fa és pamut, melyeket kiegészíthetünk fémelemekkel. A műanyag teljesen tabunak számít, ha a vintage-ről van szó.

A vintage stílus alapelvei

Az alábbiak számítanak a vintage stílus legfontosabb alapelveinek:

  • Az alapanyagok közül elsősorban fát használjon.
  • A laktérben tompa színek uralkodjanak, melyeket kiegészíthet lágy pasztell árnyalatokkal.
  • A bútor lehet régies, de legyen elegáns.  
  • A minták közül a virágminta és a faragott díszek számítanak a legmegfelelőbbnek.
  • A kiegészítőkön lehetnek repedések, patina vagy akár rozsdabevonat is.


Hálószoba vintage stílusban

A hálószoba berendezésére ugyanolyan sorrend érvényes, mint bármilyen más helységre. Először is válassza ki a padló és a falak megfelelő színét, lépésről lépésre helyezze el a legnagyobb méretű bútordarabokat, és a végén adja hozzá a kiegészítőket és a díszeket. Hogyan teheti meg mindezt vintage stílusban?

1. Tapéták és lágy falszínek

A falakat meszelje ki fehérre vagy természetes bézs árnyalatokra. Ha jobban szereti a vidámabb színeket, próbálja ki a pasztell tónusokat. A falfestéken kívül tapétákkal is feldíszítheti a falakat. A virágminta és a díszes ornamensek a vintage-nek lettek teremtve.

2. Fehér ágy faragott fejlappal

A falak után itt az idő a megfelelő ágy kiválasztására. Egy lakályos, vintage hálószobába tökéletesen beleillik egy fából vagy fémből készült ágy. Ami a színeket illeti, a fehér megfelelőnek bizonyul, és fokozza a romantikus légkört. A vintage ágyaknál nem hátrány a faragott motívumokkal díszített, magas fejlap sem.  

3. Bútor egy modern hercegnő számára

Az ágyon kívül helyezzen a hálószobába ruhásszekrényt és éjjeliszekrényt. Felejtse el a beépített szekrényeket, és keressen egy antik bútordarabot. Egy minőségi, fából készült szekrény több helyet foglal, viszont teljes mértékben fel tudja dobni a szobát.

4. Ne feledkezzen meg a fésülködő asztalkáról

A vintage hálószoba gyöngéd kiegészítője a gyönyörű fésülködő asztalka. Ez a praktikus segítőtárs belecsempészi hálószobájába a régmúltat, az eleganciát és a pompát. Helyezze rá kedvenc parfümjeit vagy egy szép ékszerdobozt, és ébredjen minden nap úgy, mint egy hercegnő.  

retro 3


5. Anyagok és díszpárnák a romantikus pillanatokért

Az egyik fontos részlet, ami otthonossá varázsolja az egész helységet, a szövet. A hálószobában megtalálja, ágyneműhuzat, párnák, baldachin és lámpaernyő formájában. Válasszon olyat, amin fodrok és virágminta is található.  

6. Adjon hozzá apró kiegészítőket

A kiegészítők az utolsó hab a tortán. A vintage hálószobába nyugodtan tehet porcelán lámpát és egyéb régi fényképet is. Hihetetlenül beleillik a fa kerettel díszített ékszerszekrény is, amelybe kényelmesen elrejtheti ékszereit.  

Amint látja, a vintage hálószoba kialakítása végképp nem bonyolult. Csak egy kis tervezést és időt igényel. Keressen fel egy régiség boltot, vagy nézzen fel nagymamája padlására. De webáruházunkban is talál ízléses kiegészítőket és bútordarabokat fésülködő asztalok, ékszerszekrények és ékszerdobozok formájában. 

 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió