Fésülködő asztalkák a napjainkigz ókortól

KategóriaSzűrő
 
 
 
 
 

Fésülködő asztalkák a napjainkigz ókortól

2019.06.11 [10:10]

Mai rohanó világunkban a legtöbb hölgy a fürdőszoba halvány reggeli fényénél, munkában vagy végső esetben az autóban sminkel.  Lehet, itt az ideje inspirációt meríteni az elmúlt évszázadokból és időt szakítani a bőrünkről való gondoskodásra és a háborítatlan szépítkezésre. Erre a célra szolgálnak a fésülködő asztalkák.

Már Egyiptomban is használtak parfümöket, krémeket, olajokat és arcfestéket

Már az ókori egyiptomiak tudták, hogy milyen fontos az ápoltság és szerették volna elnyerni a környezetük tetszését. Az egyiptomi sírokban találtak többféle dobozkákat, melyek parfümöket, krémeket, olajokat, arckrémeket és nem utolsó sorban csiszolt fém tükröket tartalmaztak. A dobozkák fából, bronzból, csontokból vagy gyakran festményekkel díszített kerámiából készültek. Az ápolt kinézet már 3000 évvel ezelőtt is a társadalmi státusz mutatója volt.

Egyiptomi pipere dobozka

 

A görögök és rómaiak mitológiai elemekkel díszített dobozkái

Az ókori Görögországban és a Római Birodalomban sem számítottak az ilyen nemű dobozkák és tükrök szokatlannak. Díszítésük legtöbbször mitológiai tematikájú volt, vagy pedig a tulajdonosuk életérzéseit tükrözte.

A kozmetikumok használata Nyugat-Európában a Római birodalom bukásával az 5. században véget ért, és csak a 12. században kezdett újra megjelenni. Ez idő tájt jelentek meg a fésülködő asztalkák elődei, tükröt tartalmazó kis szekrények formájában, melyekben a kozmetikumokon kívül ékszereket is tároltak.

 

Francia udvar trendjei

Később a 14. században a gazdag francia nők elkezdték használni ún. „necessaires-t” (kiegészítőket), melyek gazdagon díszített dobozkák voltak tele sminkkel és illatszerekkel, melyeket gyakran utazás is magukkal vittek. Ez a változat valószínűleg nem felelt meg nekik, mivel a hölgyeknek sminkeléskor szükségük volt kényelemre és tükörre. Ezért a 17. század végén elkezdték gyártani az első zárható fedélű fésülködő asztalokat, az ún. “poudrouse-t”.    

 

Már Madame de Pompadour-nak is volt fésülködő asztala

A 18. században ez a bútordarab divattá vált a magasabb társadalmi körökben is, és minden hölgynek szükségszerűen kellett rendelkeznie egy fésülködő asztalkával. Az asztalka leginkább Madame de Pompadour-nak köszönhetően vált híressé, aki ez idő tájt diktálta a divatot a versailles-i kastélyból. Tanúja volt a rokokó stílusirányzat születésének – a barokk stílus egyszerűsített változata, amely hatással volt erre a bútordarabra is. Hosszú órákat szépítkezett az asztalka előtt ülve, s közben fogadta a vendégeit. A fésülködő asztalka ezzel a találkozások és beszélgetések egyik társadalmi színterévé vált.

Mária Antoinette, francia királyné és XVI. Lajos felesége, volt a következő gyönyörű hölgy, aki szintén elengedhetetlen kelléknek tartotta a fésülködő asztalkát. Mária Terézia osztrák főhercegnő és Magyarország királynője szintén megkedvelte ezt a bútordarabot.

 

A fésülködő asztalka a 19. században már jelen volt minden háztartásban

A 19. században a hálószobákban megjelenő fésülködő asztal már nem számított különlegességnek, ugyanis majdnem minden egyes középosztálybeli hölgy birtokolt egyet. Az asztalkák kivitelezése sokrétű volt, mivel ezt a korszakot a neostílus jegyei jellemzik, aminek köszönhetően az asztalkák a gótika, a reneszánsz, az empire, a rokokó és a viktoriánus stílus jegyeit hordozták. A 20. században a vizuális művészet minden formájában a szecesszió stílusirányzat volt meghatározó, ami befolyásolta az asztalkák dizájnját is. Ekkor például vasból vagy más fémből, üvegből, márványból és kvarcból készültek.

szecessziós asztalka 

Az egyszerűsített stílusú fésülködő asztalka elengedhetetlen részét képezte a múlt század 20-as és 30-as éveiben forgatott hollywood-i filmeknek. Sok filmben volt olyan jelenet, amikor a színésznő a fésülködő asztalka mögött ült a hálószobájában és szépítkezett. Sok közkedvelt színésznőt, mint például Marilyn Monroe-t vagy Audrey Hepburn-t, láthatjuk boudoir stílusú fotókon pózolni, melyeken a fésülködő asztalka is megjelenik.

A fésülködő asztalkák nem csupán a nők kiváltságainak számítottak. A férfiak számára is készültek asztalok, melyek azonban sokkal egyszerűbbek voltak, magas tükörrel voltak felszerelve, és borotválkozásra használták őket.

Ez a bútordarab még mindig aktuális és többféle stílusban és kivitelezésben kapható. A varázslatos vintage daraboktól kezdve az egyszerű stílusú asztalkákig. Lehetővé teszik a kozmetikumok átlátható elhelyezését, a kényelmes sminkelést, sminklemosást és a bőrápolást. Ha még nem rendelkezik fésülködő asztalkával vagy kicserélné a régit egy újra, örömünkre szolgál, ha a mi vintage asztalkáink kínálatából választ, melyeket a történelem ismert hölgyei inspiráltak és adták hozzá nevüket.

 
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió